2014. augusztus 4-én délelőtt az ünnepélyes alapcsőletétellel kezdetét vette a Széchenyi2020 program keretén belül megvalósuló csatornaberuházás kivitelezése.

A jelenleg nem csatornázott Tök község belterületén teljes települési szennyvízcsatorna hálózat épül Európai Uniós támogatással. Az új csatornahálózatban a kommunális szennyvíz összegyűjtése és elvezetése gravitációs módon történik majd. Az így összegyűjtött szennyvíz a település mélypontján elhelyezendő átemelő segítségével nyomóvezetéken kerül a Zsámbékon meglévő fogadóaknába, ahonnan az üzemelő zsámbéki szennyvízelvezető rendszeren keresztül a szintén meglévő 1 200 m3/nap engedélyezett kapacitású zsámbéki szennyvíz tisztító telepen kerül majd tisztításra. Ahol a gravitációs jellegű bekötés a terepviszonyok miatt nem lehetséges, ott házi beemelők biztosítják majd a bevezetést a gerinccsatornába.

A hivatalos alapcsőletétellel kezdetét vette a jelentős Európai Uniós támogatású csatornaberuházási projekt fizikai megvalósítása, melynek célja a teljes települési csatornahálózat kiépítése Tök községben. A fejlesztés eredményeként közel 8 km szennyvízcsatorna hálózat, 13 átemelő szivattyú, 1 nagy teljesítményű átemelőtelep kiépítése és közel 450 ingatlan csatornacsonkkal történő ellátása történik meg.

A teljes települési csatornahálózat kiépítése Tök községben 491,9 millió Forint Európai Uniós támogatás segítségével valósul meg, a beruházás összértéke pedig meghaladja az 578,7 millió Forintot. Az építési munkálatok várhatóan a jövő év tavaszáig tartanak majd.

2014.08.04